A Hókirálynővel készülnek az adventre

forrás: www.zalamedia.hu * 2019. november 15. * szerző:-pet- * fotó: pP

Egy igazi téli mesével készül az adventi időszakra a Griff Bábszínház. Andersen egyik klasszikus történetét, A Hókirálynőt dolgozzák színpadra, mégpedig Szálinger Balázs író, költő átiratában. A részletekről a minap tartottak sajtótájékoztatót.

Az előadást Mihály Péter, a Hevesi Sándor Színház művésze rendezi, aki a darabbal kapcsolatban elárulta: az eredeti sztorihoz hű marad az előadás, de találni kellett benne valamit, ami az alaptörténeten kívül is el akar mesélni valamit. Ez pedig nem más, mint a pozitív életszemlélet és a szeretet/barátság ereje, ami így advent idején különös hangsúlyt kap. Mindezt Kay és Gerda barátságán illetve eltávolodásán keresztül ismerhetik meg a gyerekek. A megrendíthetetlennek hitt kapcsolatuk ugyanis egy szembe fúródott szilánk miatt fagyossá válik, amit újra fel kell melegíteni. Odáig azonban hosszú és akadályokkal teli út vezet.

Téli mese a szeretetről, sokféle bábbal

A rendező szerint az Andersen-mese csodálatos olvasmány, ám a színpadi átiratban szükség volt még egy drámai konfliktusra, ami egy állandó feszültséget tart fenn. Ennek megteremtéséhez kellett többek között Szálinger Balázs, aki két mellékszereplő alakját formálta át kissé. A két idős hölgy két olyan narrátor lesz a bábelőadásban, akik más-más nézőpontból mesélik el a sztorit, így adva egy alapkonfliktust az egész műnek.

A hangulat – a címhez illően – kissé fagyos lesz. (De persze szerethetően.) Ezt erősítik majd a díszletek, a bábok és a zene is, ami skandináv dallamokra épül. Szép és borzongó mesevilág tárul majd a néző elé, de nem a rettegős fajta, hanem inkább egy télies, borongós, amiben azért ott lesz a várakozás élménye is. Mert végül a szeretet győz – fogalmazott a rendező.

Az előadás során többféle bábtechnikát is alkalmaznak a színészek. Lesznek nagyméretű bábok, csakúgy, mint klasszikus, kisebb bábszínházi jelenetek, de élő szereplőket is láthatunk, sőt néhány tárgy is életre kel a mesében.

Mihály Péter elmondta: a munka során Szálinger Balázzsal, valamint Kiss Borbála látványtervezővel és Szemenyei János zeneszerzővel nagyon jó, mondhatni baráti csapatot alkottak. Annak pedig külön örül, hogy a Griff Bábszínház vezetése teljesen szabad kezet adott nekik a mű színpadra állításához.

Szűcs István igazgató hozzátette: A Hókirálynő premierjére november 19-én kerül sor, ám a hagyományokhoz híven ennek az adventi előadásnak a bemutatója is vidéken lesz. Így elsőként a zalalövői közönség láthatja a mesét. A zalaegerszegiek pedig december 2-tól nézhetik meg az előadást az Ady moziban. A tervek szerint ezenkívül Veszprémben és Budapesten is bemutatják majd A Hókirálynőt.