Griff Bábszínház

Zalaegerszeg


Pénzes Csaba

Zalaszentivánon születtem, 1959-ben. Alsó fokú tanulmányaimat a Dr. Hamburger Jenő és a Kilián György általános iskolákban végeztem. Középiskolámat a 407. sz. Munkácsi Mihály Ipari Szakmunkásképző Intézetben kezdtem általános gépszerelőszakmában, majd 1978 - ban a Zrinyi Miklós Gimnáziumba vettek fel – különbözeti vizsgával – a harmadik osztályba.
Érettségi után, a Városi Művelődési Központban dolgoztam, mint animátor.
A sorkatonai szolgálat leteltével ismét a Városi Művelődési Központban dolgoztam, majd Zalatárnokra kerültem, mint népművelő.
Időközben megkezdtem főiskolai tanulmányaimat a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán, népművelés szakon.
A Hevesi Sándor Színháznak 1988-tól – rendezőasszisztensként – lettem a tagja.
1997-ben a Budapesti Operettszínházba szerződtem, ahol 2001 tavaszáig voltam szerződésben. Ekkor – családi okok miatt – hazaszerződtem és ismét a Hevesi Sándor Színház tagja lettem.
2002-ben írtam és rendeztem a Bors néni című zenés (zeneszerző: Hajdú Sándor) mesejátékot, 2003-ban színpadra alkalmaztam és rendeztem Lázár Ervin: A kisfiú meg az oroszlánok című meséjét, 2004-ben rendeztem a Bob herceg című operettet. 2005-ben megírtam a Karády című monodrámát, amit a színház a műsorára tűzött az én rendezésemben.
Zalaegerszeg Város Önkormányzata támogatásával OPERA – OPERETT  gálaműsort rendeztem 2006-ban és 2007-ben – utóbbit meghívták a fertőrákosi barlangszínházba. 
2007. december 31-én átszerződtem a Griff Bábszínházhoz.
A bábszínházban az első munkám egy az adventi ünnepkörhöz kapcsolódó a zalai hagyományokat feldolgozó Betlehemes színpadi játék.
Mátyás Király születésének 500 évfordulója alkalmából, 2008-ban írtam és rendeztem a Mátyás az igazságos – avagy egy bolond emlékiratai című mesejátékot.
2009-ben Bagossy László: A sötétben látó tündér című meséjét rendeztem.