Bemutatkozás

BÁBSZÍNHÁZBA JÁRNI JÓ!

„A világban mindenkire rá van bízva valami.
Valami nagyon fontos.”
Lázár Ervin

Bábszínházunk nyitva, miként a tenyér, ami ad, a szárny, amikor reptet, a száj, ha elámul, az ajtó, ha beenged: térj be rajta! Adunk mesét két marokkal, mosolyból egy vékányit, tálcán kínáljuk a csodát, zsomborban a szívbizsergést, nagykanállal a kalandot. Titkot adunk, frisset, mait, belerejtjük a tegnapit, megteremtjük a holnapit!
A titok mögött ott a mesterség. Bábok és díszletek faragói, mesék tollnokai, fények, hangok keverői, mondatokon gurgulázó, mozdulatokat csiszoló színészek a bábmesterség mesterei. Ők dolgoznak azért, hogy a titok ízes legyen, mint egy emlék, mély gyökerű, mint egy népmese, friss, mint az a figyelem, amit csak kortárs adhat kortársnak. Kinek-kinek természetes mérete szerint. Mást a pöttömnek, mást az ifjoncnak, mást annak, ki nagyra nőtt.
A mesterség mögött ott a művészet, a művészet mögött pedig a keresés. Azt keressük, ami a gyerekeket illeti. S mit megtaláltunk, megmutatjuk. Azokat a titkokat, mik nálunk kelnek életre, ebben a színházban, amit együtt lakunk otthonossá: Ti, nézők, és mi, bábosok. És ahogy a Griffmadár újra és újra megszületik, úgy születünk mi is előadásról előadásra újjá együtt veletek: mesterségből, művészetből, figyelemből, szeretetből.

A Griff Bábszínház 2004-ben kezdte el működését, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város és a Zala Megye Közgyűlése fenntartásában. A bábszínház igazgatója volt az alapítást követő két évadban Kovács Géza Blattner-díjas rendező, a 2006-07 évadban Bősze Katalin megbízott igazgató, 2007-2012 között Horváth Károly, 2012 nyarától Dr. Pinczés István Jászai- és Ucsimura-díjas rendező, akinek hosszan tartó betegsége miatt Szűcs István megbízott igazgatóként vezényelte le a 2013-14–es és a 2014-15–ös évadot. 2015. április 1-től Szűcs Istvánt nevezte ki igazgatónak a fenntartó önkormányzat, öt éves időtartamra. A bábszínház jelenleg a helyi önkormányzat fenntartásában lévő önálló intézmény. Kezdetekben a Városi Művelődési Központban működött, jelenleg a nagyszínház épületében saját játszóhellyel rendelkezik, melynek befogadóképessége produkciótól függően 70-120 fő.

A Griff Bábszínház alapvető feladata báb- és gyermekszínházi produkciók létrehozása, a magyar és más népek kultúrájának, hagyományainak megismertetése, bábszínházi találkozók szervezése, a fenntartó önkormányzat által szervezett kulturális programok segítése mind személyi, mind technikai értelemben, a városban és környékén dolgozó drámapedagógusok munkájának, tevékenységének támogatása, valamint az, hogy minél több előadást eljuttasson a megye apró falvaiban lakó gyermekekhez, akik másképp nem tudnának színházi élményben részesülni.
A társulat fiatal kora ellenére számos elismerést vívott ki a bábos szakma és szakmai szervezetek körében. Rendszeresen rész vesz különféle fesztiválokon, találkozókon bel- és külföldön egyaránt. 2005-ben a Holdfia, Naplánya című előadásunk kapott Unima Diplomát, 2010-ben a XV. Pécsi Nemzetközi Felnőtt Bábfesztiválon a legjobb férfi főszereplő díját hoztuk el. Szintén 2010-ben a Nagycsaládosok Országos Egyesületének Aranybölcsős Támogatója címet nyertük el, ezen társadalmi csoport támogatásáért. 2012 nyarára meghívást kaptunk a Toyama Megyei Gyermek Kulturális Fesztiválra, Japánba, ahol magyarul játszottuk Petőfi Sándor: János vitéz című művét. 2013 őszén és 2016 nyarán a Hétalvó című előadásukkal szerepeltünk a felkelő nap országában. 2017-ben Tajvanban babaszínházi konferenciát tartottunk. De jártunk Szlovéniában, Romániában, Lengyelországban, Ausztriában, Szlovákiában, Szerbiában, Macedóniában különféle előadásainkkal.
A bábszínháznak évente mintegy 35.000 nézője van. A bérletesek száma a 2017-18-as évadban több mint 5000 fő.